18 سال بیشترین زمان بهبود گزارش شده از درمان نوروبلاستوما با استفاده از CAR-T cell

18 سال بیشترین زمان گزارش شده از درمان نوروبلاستوما با استفاده از CAR-T cell
این درمان شامل استخراج سلولهای T، نوعی گلبول سفید، از بیمار و مهندسی ژنتیکی آنها برای هدف قرار دادن و از بین بردن سلولهای سرطانی است. این سلولهای T اصلاحشده در آزمایشگاه تکثیر شده و سپس به بیمار تزریق میشوند.
این روش که به نام CAR-T cell شناخته میشود، در درمان برخی از انواع سرطانهای خون بسیار موفق بوده است. نسلهای جدیدتر این درمان برای چنین سرطانهایی در کشورهایی از جمله ایالات متحده و بریتانیا تأیید شدهاند.
با این حال، میزان پاسخدهی این درمان در تومورهای جامد کمتر امیدوارکننده بوده و نتایج طولانیمدت آن نامشخص باقی مانده است.
اکنون محققان بیشترین میزان بقای شناختهشده پس از درمان CAR T-cell برای یک سرطان فعال را گزارش کردهاند. آنها اعلام کردند که زنی که ۱۸ سال پیش در دوران کودکی تحت این درمان قرار گرفته بود، همچنان عاری از سرطان است. نکتهی مهم این است که این درمان برای نوعی تومور جامد به نام نوروبلاستوما، که یک سرطان نادر در بافت عصبی کودکان است، به کار گرفته شده بود.
در مقالهای که در ژورنال Nature Medicine منتشر شده، هسلوپ و همکارانش توضیح میدهند که چگونه ۱۹ کودک را برای شرکت در یک کارآزمایی بالینی فاز ۱ از سال۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹ جذب کردند تا درمان CAR T-cell را برای نوروبلاستوما آزمایش کنند.
در هفت سال پس از درمان، ۱۲ بیمار به دلیل عود نوروبلاستوما درگذشتند. از میان ۷ بیمار باقیمانده:
- ۵ نفر در زمان دریافت درمان CAR T-cell بدون شواهد بیماری بودند اما قبلاً تحت درمانهای دیگر برای نوروبلاستوما قرار گرفته بودند و در معرض خطر بالای عود بودند. این ۵ نفر در آخرین پیگیری خود (بین ۱۰ تا ۱۵ سال پس از درمان) همچنان عاری از بیماری بودند، هرچند تیم تحقیقاتی اشاره میکند که ممکن است آنها در زمان دریافت این درمان، از قبل درمان شده بوده باشند.
- ۲ بیمار دیگر در زمان دریافت درمان، تومور فعال داشتند. یکی از آنها ۸ سال پس از درمان از پیگیریها خارج شد، اما دیگری بیش از ۱۸ سال است که در بهبودی کامل باقی مانده است.
تیم تحقیقاتی مینویسد:
"او هرگز به هیچ درمان دیگری نیاز نداشته و احتمالاً طولانیترین بازماندهی یک بیمار سرطانی است که درمان CAR-T را دریافت کرده است."
جالبتر اینکه او دو بارداری کامل و موفق داشته و نوزادان سالمی به دنیا آورده است.
محققان همچنین اشاره میکنند که سلولهای T اصلاحشده در برخی بیماران بیش از ۵ سال پس از درمان همچنان در بدن قابل شناسایی بودند. پروفسور هسلوپ میگوید که اگرچه هنوز مشخص نیست، اما ممکن است سلولهای CAR T باقیمانده در بدن توانایی مقابله با بازگشت احتمالی سرطان را داشته باشند.
او همچنین خاطرنشان میکند که نسلهای جدیدتر درمان CAR T-cell پاسخهای بهتری در آزمایشهای اخیر برای نوروبلاستوما نشان دادهاند و ممکن است در درمان برخی از انواع تومورهای مغزی در کودکان نیز مؤثر باشند.
ارسال نظر